• Nederlands
  • Deutsch

Koperblazers en embouchure

Er zijn twee definities voor het woord embouchure.

  1. Embouchure is de techniek van de mondstelling voor het blazen van een instrument.
  2. Embouchure is het mondstuk van het instrument.

Embouchure (van het Franse bouche, mond) - in het Nederlands ook wel verbasterd tot amezuur of ammezuur - is de actie van de lippen die nodig is om een blaasinstrument te bespelen.


Je blaast lucht langs je lippen zodat deze gaan trillen. Dit trillingsgetal breng je vervolgens over op het mondstuk.  Het instrument fungeert als een versterker.

 

Het is zeer belangrijk dat je lippen goed in het mondstuk trillen. Dit vergt in de beginfase veel training c.q. arbeid. Wanneer alles naar wens verloopt dient je embouchure goed onderhouden te worden. Voor een goed embouchure is de ademhaling eveneens belangrijk. Voor een beginnende blazer is het zaak om naast het ontwikkelen van de coördinatie van je lippen ook je ademhaling bijzondere aandacht te geven. Het een kan niet zonder het ander. Wanneer een van deze twee factoren niet in orde is zal je spel niet naar tevredenheid zijn.


Embouchure en ademhaling kun je ver doorontwikkelen en blijft altijd voor verbetering vatbaar.

 

Voor de blazer die zijn embouchure en ademhaling op een goed niveau heeft is onderhoud belangrijk. Door regelmatige training blijft je conditie goed.

 

De blazer die in opbouw is zal consequent moeten studeren  zodat hij zijn embouchure en ademhaling goed ontwikkelt. Wanneer dit gebeurt zal hij consequent verbeteren. Wanneer dit wordt nagelaten zal je ontwikkeling onherroepelijk vastlopen.


De embouchure oefeningen kun je gemakkelijk in je inspeelsessie verwerken. Dit hoeft niet al te veel tijd te kosten. Je kunt eveneens aandachtspunten wat betreft embouchure en ademhaling accentueren in je inspeelsessie maar natuurlijk ook in het programma wat je speelt.

Er bestaat een mogelijkheid dat je spelen niet helemaal gaat zoals je dat zou wensen. Met andere woorden, er zijn een aantal problemen. Dit kan zowel op het gebied van toonvorming, omvang, mondstand  en uithoudingsvermogen zijn.


Hier zal consequent aan gewerkt moeten worden.

 

Wanneer je aan je embouchure of ademhaling wilt werken is het beslist aan te raden een periode les te nemen of je te laten coachen door  Ton Janssen. Hij woont in Elsloo gemeente Stein en heeft een enorme ervaring opgedaan als docent. Elsloo ligt in de omgeving Beek, Geleen, Geulle en Urmond. Dit is weer gelegen in Zuid Limburg tussen Maastricht, Heerlen en Sittard.

 

Het mondstuk is een belangrijke factor in je spel. Het is persoonlijk en hangt af van je mondbouw, embouchure, ontwikkelingsniveau, het soort muziek dat je speelt en de sound die je zoekt. Al met al is dit een zoektocht waarbij advies belangrijk is. Spelen op een verkeerd mondstuk zal je ontwikkeling  belemmeren.

 

Voor zowel beginners, gevorderden en mensen met specifieke problemen zijn er mogelijkheden. Lessen zijn altijd op afspraak en lestijd en lesfrequentie  gaat in overleg.

 

U kunt Ton ook boeken voor Workshops. U kunt zelf aangeven welke onderwerpen u graag behandeld wilt hebben. U kunt het initiatief voor een wokshop ook bij Ton neerleggen. Een derde mogelijkheid is om de inhoud  in onderling overleg te bespreken.